Selecteaza limba:
Florile

CADOURILE

Arta de a darui si de a primi.

A oferi un cadou nu este un gest obligatoriu, ci decizia celui care o face. Cadoul nu poate fi nici cerut, nici comandat, nici sugerat, desi exista cateva exceptii la care o sa ne referim mai jos.

 A sti sa oferi mici daruri  cu discretie si tact  este un semn de noblete sufleteasca. Exista oameni generosi, care o fac oricand cu placere, dar exista si oameni meschini si zgarciti.

            Modul  in care dam si primim cadourile se invata. Nu intamplator in Japonia – tara politetii –se fac cursuri special pe aceasta tema.

FLORILE

De la inceput trebuie sa spunem ca orice cadou se ofera insotit de o floare.  Chiar si pachetele  sunt mai frumoase daca le ornam cu o crenguta de brad , cu o ramura de visc sau cu niste imortele sau, de ce nu, cu ptin asparagus.

Reguli si sfaturi

Nu se ofera si  nu se  tin in casa flori artificiale,  oricat de reusite ar fi aceste imitatii. Este de prost gust.

Cu putin efort si imaginatie , mai ales in anotimpurile calde se pot oferi flori de cimp sau flori  rare pentru a  nu cumpara mereu cele cinci garoafe imbobocite, banale si rigide. ( In franta , de pilda , nu se ofera garoafe. Ele sunt folosite doar pentru jerbe si coroane. )

Trebuie evitate florile prea mari sau prea pretentioase ( calele , gladiolele , nuferii ) pentru ca s-ar  putea sa nu fie pe gustul gazdelor si se transporta greu.  Eventual aceste flori se trimit printr-un comisionar. Toate florile sunt frumoase , dar in general , un om delicat , prefera florile delicate , ca anemonele , lacramioarele,  violetele , ghioceii , macii , freziile, lalelele  brandusele, margaretele englezesti, jerbera  si multe altele. Fiecare sezon are florile sale. Sa nu le ocolim de dragul originalitatii, cu gandul ca orhideele sunt mai distinse. Nu sunt !

Florile se ofera, de obicei, fara ambalajul in care le-am cumparat, chiar daca este foarte frumos. Vom scoate hartia si o vom face sa dispara, eventual in buzunar sau in poseta , insa inainte de a intra in casa. Ambalajul poate ramane doar cand a fost special gandit ca sa puna in evidenta un anumit aranjament floral. Inmanam  florile  cu cozile in jos.

La noi in tara exista obiceiul de a oferi flori in numar impar. Se spune ca cea care le primeste completeaza buchetul ! In schimb, la ceremonii funebre se duc flori in numar par. Chiar si jerbele respecta aceasta regula.

Nu se duc flori barbatilor decit daca se afla la spital.

La spital nu se duc flori cu un miros prea puternic si nici prea mari. Este bine sa ne gandim de acasa in ce vor fi puse. Nu este greu sa aducem noi insine un vas potrivit. Poate evitam astfel eternele sticle si borcanele care „ impodobesc „ atit de dizgratios saloanele , chiar daca in ele s-au pus niste flori frumoase !

Florile pe care le  primim le asezam imediat intr-un vas cu apa.  Cand asteptam musafiri vom avea la indemana pregatite vase de diferite marimi. In nicio  situatie nu se refuza florile ce ni se daruiesc.

Cand oferim flori cu o anumita ocazie, rostim in acelasi timp si o formula de felicitare. Daca le ducem cand mergem intr-o vizita, nu spunem nimic. In schimb gazda va multumi, le va admira si in nici un caz nu va spune :”Vai, nu trebuia sa va deranjati” sau “ De ce ati dat atatia bani cand sunt atat de scumpe?”

Cand un cuplu merge in vizita, domnul e cel care ofera florile gazdei.

Exista o aversiune – nemotivata – impotriva ghivecelor de flori. Daca este  vorba despre un pomisor pitic ornamental , de o azalee frumoasa sau de un cactus deosebit, nimic nu ne opreste sa le oferim unor prieteni.  S-ar putea ca acestia  sa se bucure de darul primit multi ani de zile , gandindu-se  cu drag si la noi. Ne interesam insa daca au sansa sa  fi bine primite.

Din cauza saraciei in care am trait in ultimii ani, am uitat un obicei pe cat de comod pe atat de elegant : sa trimitem flori prin comisionar. Multe florarii au la dispozitie un om care ne poate face serviciul de a duce un buchet de flori la o data  si o ora precisa. Vom avea insa grija sa-i dam o adresa cat mai exacta. Vom comanda buchetul , il vom plati anticipat , vom intreba daca cel care il duce este angajat si platit de firma respectiva , daca nu ii vom achita si lui anticipat drumul. Vom lasa o carte de vizita , pe care vom scrie cateva randuri adresate destinatarului. Nu vom trimite buchete anonime decat daca tinem cu tot dinadinsul sa cream incurcaturi neplacute intr-o familie ! Cel care primeste florile , va da si el bacsis comisionarului si va semna de primire.  Apoi va multumi fara intarziere, telefonic , celui care i le-a trimis.

Ce util este un astfel de serviciu , cand vrei sa fi un om bine crescut si sa trimiti niste flori , de exemplu ,a doua zi dupa o vizita , unor persoane in casa carora te-ai simtit atat de bine. Ce surpriza placuta va avea fiica noastra cand va primi de la colegii de clasa un buchet de 18 trandafiri albi in ziua in care isi sarbatoreste majoratul ! Sa nu ne sperie sumele de bani pe care trebuie sa le platim. Sunt infime in comparatie cu bucuria pe care o producem celor pe care ii iubim si ii respectam !

Limbajul florilor. 

Poate sunt superstitii,  dar exista persoane care tin la ele , incat inainte de a  cumpara si a darui flori  e bine sa ne gandim putin pentru a nu comite gafe. Despre cale se zice ca aduc ghinion. Florile rosii semnifica iubire, cele galbene gelozie, cele albe puritate.

Nu vom duce unei matusi in varsta, de la care asteptam o mostenire, un buchet de „ nu ma uita „ si nici mamei sotului nostru o specie de cactus ce creste spectaculos si poarta numele popular de ... „ limba soacrei “

Florile nu se refuza in nici o situatie. Aceasta regula  nu este insa valabila  si pentru obiecte.       

Avem   dreptul sa refuzam un cadou ? Nu ! Chiar daca nu ne place , un cadou este un tot un cadou  si sa-l refuzi inseamna sa jignesti pe cel care ti l-a oferit. Acesta regula are totusi exceptii. Sunt cazuri speciale cand un cadou poate fi interpretat ca mijloc de presiune sau de convingere si , daca il primesti , inseamna ca accepti sa faci serviciul respectiv. In acest caz trebuie sa-l inapoiezi. Este desigur dezagreabil pentru cel care il ofera dar trebuie sa inteleaga situatia si numai pe el insusi trebuie sa se supere ca a fost lipsit de tact. Functionarii , dupa cum am  mentionat nu trebuie sa primeasca niciodata cadouri valoroase mai ales cand au o functie importanta. Cinstea si constiinta profesionala nu le lasa alta alegere. Sa inapoiezi ulterior cadouri care ti-au fost facute nu este admis decit in anumite cazuri special. CAnd cineva te calomnieaza sau te jigneste, poti sa-i  inapoiezi , fara nici un cuvint , cadourile pe care ti le-a facut , dar nu este obligatoriu .Dupa o veche traditie , indragostitii care s-au despartit  nu isi restutuie unul altuia cadourile primite. Aceasta regula nu este absoluta decat daca unul dintre ei  a  adus prejudicii grave onoarei celuilalt sau daca darurile facute sunt foarte pretioase. Buna cuviinta , pe care legea o sprijina in acest caz , va cere sa se inapoieze obiectele de mare valoare. Toate aceste situatii nu sunt totusi fara exceptii. Un cadou primit este de regula  numai al aceluia care l-a primit.Pentru a evita aceste situatii neplacute ar fi bine sa ne gindim bine ce oferim si mai ales cui.

 

 

Feedback
Close