Selecteaza limba:
Cum ne purtam la masa

Masa este servita de cele mai multe ori acasa. Sunt si situatii cand mancam  la pub, un restaurant sau suntem invitati de prieteni ori rude. Indiferent unde am lua masa trebuie sa avem un anumit comportament, altfel putem fi pusi în situatii jenante.

Iata cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont pentru a evita situatiile delicate:

  1. Tinuta pe care trebuie sa o avem la masa trebuie sa fie dreapta, dar nu exagerata incat sa fim tepeni. Picioarele trebuie lipte de podea sau de un suport, in niciun caz sub noi sau intinse incat sa deranjeze ceilalti participanti la masa. Mainile, mai ales coatele nu trebuie tinute pe masa , pozitia corecta de repaus a mainilor este cat mai lipite de corp cu incheieturile pe marginea mesei, aceasta pozitie se pastreaza si atunci cand mancam, pastrandu-ne coatele cat mai aproape de corp.
  2. Cum mancam, in niciun caz nu mancam grabiti sau nervosi, aceasta regula nu tine doar de politete cat si de indicatiile medicale, si mai nepoliticos ar fi sa incepem discutii care i-ar putea deranja pe ceilalti participanti la masa. Inca o regula de aur este aceea sa nu vorbim atunci cand avem gura plina.
  3. O noua portie, trebuie sa ne reamintim cele 2 formule pentru acceptarea sau refuzul unei noi portii : “Da, va rog”si “Nu, multumesc”, dar trebuie sa fim atenti atunci cand refuzam doar crezand ca asa este politicos. A 2 portie nu se cere daca nu este oferita de gazda :-d.
  4. Oare sa mancam tot ce este in farfurie ?, raspunsul este DA. Exista 2 legi, cea scrisa este aceea de a manca tot din farfurie, din respect pentru gazda, dar mai exista si cea de-a 2 lege care spune sa nu mananci tot din farfurie, aceasta lege nescrisa este aparuta in randul oamenilor cu o stare materiala mai putin buna, in care trebuie sa lasi in farfurie cate putin din fiecare fel de mancare ca sa nu para infometati.  Este foarte usor sa ne dam seama ca cea de-a 2 lege este total gresita :-).
  5. Grija pentru gazda, daca gazda noastra este intr-un continuu dute-vino la bucatarie, politicos este sa nu incepem prin ai cere o pastila si un pahar cu apa. Nu cerem ceea ce nu se afla pe masa, pentru ca s-ar putea ca ele sa lipseasca din bucataria gazdei si aceasta sa se simta prost.

Ar trebui sa avem grija cu “educatia ” la masa, daca copilul se comporta gresit ne abtimen sa ii facem observatiile de rigoare, aceiasi regula este si atunci cand sotul a interecut de mult numarul de pahare.

Feedback
Close