Selecteaza limba:
Prezentarea

Toata lumea doreste sa-si faca noi relatii, sa-si largeasca cercul de cunostinte. Nimeni nu poate totusi s-o faca fara a fi prezentat, chiar daca este o persoana care se bucura de notorietate publica. Daca vreti sa nu faceti gafe pe care societatea le sanctioneaza imediat, va reamintim cateva reguli elementare.

Cand prezentarile se fac intre o femeie si un barbat, barbatul se prezinta femeii. Atunci cand este vorba despre criterii de varsta cel tanar se prezinta celui mai in varsta, inferiorul se prezinta superiorului.

Sa nu uitam in mometul in care ne prezentam,  prezentarea trebuie urmata neaparat de o schitare usoara a corpului fata de persoana nominalizata.

In grupurile restranse, vor fi prezentati toti ce sunt de fata, in schimb daca suntem la o receptie este imposibil sa putem face cunostinta cu toti cei invitati. In lipsa gazdei prezentarile se vor face de catre o persoana apropriata gazdei.

Persoanele singure sunt prezentate cuplurilor.

In prezenta unei persoane bolnave sau invalide toate prioritatiile se anuleaza, si toate persoanele vor fi prezentate bolnavului.

Daca atunci cand va este prezentata o persoana si nu intelegeti sau poate uitati numele acesteia puteti sa ii spuneti sa-si repete numele intr-o maniera delicata : “ Va rog frumos imi mai puteti spune odata numele dumneavoastra ?”

Sa nu uitam de formulele “ Imi pare bine de cunostinta ! “, “ Incantat de cunostinta !”, “ Imi face placere !“, formule care sunt absolut necesare. Imediat dupa prezentari se lasa o liniste tulburatoare, cel ce a facut prezentarile este obligat sa intretina discutiile, macar o vreme.

Un barbat se ridica de la masa cand ii este prezentata o persoana, facand exceptie bolnavii ), femeile nu trebuie sa se ridice decat atunci cand ii este prezentata o persoana mult mai in varsta decat ea .

Cand vine vorba despre prezentarea rudelor “nasica “ si “ nasicu” devin nasii copiilor mei , “cuscra si cuscrul“ devin parintii ginerelui meu  sau nurorii mele si soţului sau soţiei nu-i vom prezenta spunandu-i numele de familie si nici nu vom face prezentarile  de genul :  "Doamna mea" sau "Domnul meu".

Cand te prezinti singur cel mai sigur si elegant mod este de a spune doar  prenumele si numele tau, fara a preciza si meseria sau functia si nici titlurile detinute.

Tânărul se prezintă unui domn mai în vârstă sau unei doamne, însă cu condiţia să nu întindă primul mâna.

 

 

Feedback
Close